10/12/10

Ραγάδες: Αντιμετώπιση και Θεραπεία.

Πολλές φορές οι ραγάδες ξεκινούν στη διάρκεια της εφηβείας, όταν  βρισκόμαστε στο φουλ της ανάπτυξης.

Η απότομη αύξηση ύψους, οι μεταβολές στο βάρος ευνοούν την εμφάνιση ραγάδων σε διάφορα σημεία του σώματος. Ωστόσο, αυτές οι λεπτές και αντιαισθητικές γραμμώσεις μπορεί και να μην εμφανιστούν παρά μόνο αργότερα, σε οποι­αδήποτε στιγμή της ζωής μας, έπειτα από μια ξαφνική αύξηση βάρους με αρκετά έξτρα κιλά ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες ενώ είναι έγκυοι) ή ακόμη και ύστερα από χρόνια έντονης άσκησης.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αφού με το μπρούντζινο χρώμα της επιδερμίδας διακρίνονται περισσότερο.


Παιχνίδια ορμονών

Οι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία των ρα­γάδων είναι πολλοί. Τον πρώτο λόγο όμως για τη δημιουργία τους τον έχουν οι ορμόνες στην περίο­δο της εφηβείας και της εγκυμοσύνης. Οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους και η απότομη καθ’ ύψος α­νάπτυξη των παιδιών είναι ένας άλλος πολύ συνηθισμένος λόγος. Ωστόσο, η δημιουργία των ρα­γάδων οφείλεται και στο είδος του δέρματος, το οποίο τελικά κληρονομείται από τους γονείς μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ατροφική ουλή που δημιουργείται στα σημεία κατακερματισμού του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος.


Πού εμφανίζονται;

 Εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει συσ­σώρευση λίπους (κοιλιά, μηροί, στήθος κ.λπ.). Στην αρχή έχουν χρώμα ροζ μοβ, με την πάροδο του χρό­νου γίνονται λευκές. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σε κάποιες περιπτώσει οι ραγάδες απαλύνονται μόνες τους, παίρνοντας το χρώμα του δέρματος. Ωστόσο, επειδή κανείς δεν μπορεί να επενδύει στην τύχη, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε τη θεραπεία, τό­σο το καλύτερο. Όταν τις προλάβουμε όσο ακόμη είναι ερυθρές, το θετικό αποτέλεσμα είναι πιο βέβαιο.

 Τρόποι αντιμετώπισης

Ο ειδικές κρέμες αποτελούν την πρώτη, απλούστερη κι εντελώς απαραίτητη θεραπευτική λύση, όποια τελικά οδός κι αν ακολουθηθεί. Η χρήση τους γίνεται πρωί και βράδυ στις  προβληματικές περιοχές για περισσότερο από έξι μήνες.  Οι κρέμες  δρουν περισσότερο προστατευτικά  και  δεν  μπορούν να εξαλείψουν τον πρόβλημα Στόχος μας  είναι η αναζωογόνηση της αναπλαστικής διαδικασίας του δέρματος, ώστε να επουλώσει τις περιοχές όπου υπάρχουν ραγάδες και  απλά να βελτιώσει την εικόνα τους.

 Δραστικές Αισθητικές Θεραπείες

Laser: Το laser δρα μέσω των ακτινών σε συγκεκριμένες περιοχές. Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το πρόβλημα.
Πήλινγκ: Τα πήλινγκ, χημικά και μηχανικά με δερμοαπόξεση, έχουν στόχο την απομάκρυνση των επιφανει­ακών στιβάδων του δέρματος, ενθαρρύνοντας την ανακατασκευή του και την παραγωγή κολλαγόνου.
Μεσοθεραπεία:  Η μεσοθεραπεία με και χωρίς βελόνα επεμβαίνει με ειδικούς αναπλαστικούς παράγοντες, οι οποίοι εγχέονται στο χόριο.
Ραδιοσυχνό­τητες:  Πολύτιμη είναι και η θεραπεία με ραδιοσυχνό­τητα, η οποία αναδιαρθρώνει τις κολλαγόνες και ελαστικές ίνες και ενεργοποιεί τον ινοβλάστη για την παραγωγή τους. 
Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα της ιδιαίτερα ε­πεμβατικής Θεραπευτικής προσέγγισης με δερμοαπόξεση συνδυασμένη με πήλινγκ- Απαιτείται όμως μεγάλος χρόνος ανάρρωσης και υπάρχει κίν­δυνος δημιουργίας ουλών, γι’ αυτό και αυτές οι προσεγγίσεις σπάνια συνιστώνται από τους δερμα­τολόγους.

Τι να περιμένετε.

Οι θεραπείες γίνονται μεμονωμένες ή σε συνδυα­σμό, κάτι που θα κρίνει ο γιατρός ανάλογα με το πρό­βλημα. «Το κύριο γνώρισμα τους όμως είναι ο μα­κρύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Χρειάζονται πάντα αρκετές συνεδρίες -πάνω από 8 με 10- για να έχουμε ορατό αποτέλεσμα. Συνήθως ακόμα και με τις δραστικές αυτές θεραπείες η αποκατά­σταση δεν είναι ολοκληρωτική, αλλά έχουμε πολύ σημαντική μείωση του προβλήματος


Ειδικές Συμβουλές για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η πιο  κρίσιμη για την εμφάνιση των ραγάδων. Η επιδερμίδα παραμένει τεντωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε κάποιες ίνες σπάνε. Η κληρονομικότητα παίζει κά­ποιο ρόλο στο αν είστε επιρρεπής ή όχι. Αυτό ση­μαίνει ότι αν η μητέρα σας είχε ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ενδεχομένως να εί­στε κι εσείς υποψήφια για την εμφάνιση τους. Ωστό­σο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε αυτή την πιθανότητα.
 • Τρώτε υγιεινά ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή κατά τα πρότυπα της μεσογειακής, ενισχύοντας την με χαμηλές σε λιπαρά πρωτεΐνες. Φροντίστε να διατηρείτε το βάρος σας στα φυσιολογικά όρια που όρισε ο γιατρός. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα εξασφαλίσετε τη σωστή ανάπτυξη του μωρού, αλλά έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε ένα υγιές και ελαστικό δέρμα.
 • Πίνετε αρκετό νερό. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για το σύνολο της υγείας αλλά και για την ανάπτυξη του μωρού σας. Και βεβαίως είναι ουσιαστική για την υγεία της επιδερμίδας.
 • Πάρτε τις βιταμίνες σας ακολουθώντας κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού.
 • Κρατήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο με τις ειδικές κρέμες , ξεκινώντας τη χρήση τους από το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συνεχίζοντας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του σώματος και την επιστροφή σας στα πρότερα κιλά (δηλαδή αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού).
                                                                                                                  Πηγή:  .e-gynaika.gr
                                                                                                                                    

4 σχόλια:

 1. Εγώ πιστεύω ότι αν με τον σώμα μας δεν κερδίζουμε χρήματα και η δουλειά μας είναι π.χ σε ένα γραφείο δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε τόσο πολύ με θέματα όπως οι ραγάδες. Όλες οι γυναίκες έχουμε κάποιο θέμα. Αν αρχίσουμε να τρέχουμε σε πλαστικούς χειρουργούς, μπλέξαμε και οικονομικά και ψυχικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Maria Καλημέρα! Υπάρχουν κάποιες γυναίκες με μεγάλο πρόβλημα,ειδικά μετά την εγκυμοσύνη. Και το αναφέρω ως πρόβλημα γιατί εκείνες το αισθάνονται έτσι.. Είναι θέμα καλής ψυχολογίας μια γυναίκα να νιώθει καλά με το σώμα της.
  Αν όμως δεν την απασχολέι, τότε δεν χρειάζεται αντιμετώπιση.
  Πιστεύω το άρθρο έχει μεγαλύτερη αξία αν το προσεγγίσουμε από την πλευρά της πρόληψης,όσο τον δυνατόν περισσότερο δηλαδή μπορούμε να το κάνουμε!
  Καλή σου μέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. poly endiaferousa anarthsh...gia to laser eixa akousei, alla gia thn mesotherapeia oxi.. egw emfanisa ragades stous gofous apo to dhmotiko logw apotomhs allaghs ypsous, k paroles tis kremes den exoun fygei, mono apoxrwmatizontai... kserw k polles gynaikes pou exei xalasei h koilia tous meta thn egkymosynh k ekanan therapeies me laser...kapoia shmeia sto swma, mas fernoun se abolh thesh, eidika to kalokairi k eksallou ayto pou metraei einai na niwthoume kala me to swma mas. se eyxaristoume gia thn enhmerwsh!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Stella Stargazer Συμφωνώ ότι πάνω από όλα πρέπει να νιώθουμε καλά με το σώμα μας! Αυτό μετράει!! Ένας καλός δερματολόγος πιστεύω θα σου προτείνει τι είναι κατάλληλο για σένα!
  Προσοχή σε κάποια ινστιτούτα που δεν είναι αξιόπιστα σε αυτά που υπόσχονται!!
  Εγώ ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή