11/11/10

Χλαμύδια. Ένας ύπουλος εχθρός.


Το σεξουαλικώς µεταδιδόµενο αυτό νόσηµα που µπορεί να παραµείνει για µεγάλο διάστηµα κρυφό, αν δεν θεραπευτεί, έχει αρνητικές προεκτάσεις για τη γονιµότητά µας.

Μεταδίδονται µέσω της κολπικής, της πρωκτικής αλλά και της στοµατικής σεξουαλικής επαφής και µπορούν να µείνουν κρυφά για αρκετές εβδοµάδες, χωρίς να σας δώσουν δείγµατα που θα σας δηµιουργήσουν υποψίες. Κάποιες φορές όµως τα χλαµύδια µπορεί να παρουσιάσουν ανεπαίσθητα συµπτώµατα, όπως µια κιτρινωπή συνήθως έκκριση από τον κόλπο που είναι εµφανής στα εσώρουχα, καθώς και πόνο κατά την ούρηση και αίσθηµα καψίµατος.
Αν δεν το φροντίσω εγκαίρως;

Τα χλαµύδια αν παραµεληθούν είναι πιθανό να έχουν δυσάρεστες συνέπειες.
Η µόλυνση µπορεί να επεκταθεί στην περιοχή της πυέλου προκαλώντας φλεγµονώδη νόσο της πυέλου, δηλαδή απόστηµα στις σάλπιγγες και στα όργανα γύρω από αυτές. Έτσι οι σάλπιγγες «κλείνουν» δηµιουργώντας υπογονιµότητα ή, στην περίπτωση εγκυµοσύνης, εξωµήτρια κύηση. Επιπλέον µπορεί να δηµιουργηθεί και φλεγµονή του βαρθολίνειου αδένα (στην εσωτερική πλευρά των µεγάλων χειλιών του αιδοίου).

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Ίσως κάποιες από εµάς λανθασµένα θεωρούµε πως το τεστ ΠΑΠ µπορεί να διαγνώσει όλα τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα. Στην πραγµατικότητα όµως το ΠΑΠ µπορεί απλώς να δείξει πως υπάρχει υποψία µικροβίου και πιθανή παρουσία χλαµυδίων, χωρίς όµως να το εξακριβώσει. Για τη διάγνωση απαιτείται µια ειδική εξέταση, η λήψη επιχρίσµατος από τον ενδοτράχηλο. Το τεστ ούρων θεωρείται µια ακόµη διαγνωστική µέθοδος αλλά όχι η πρωταρχική, καθώς υπάρχει το ενδεχόµενο αλλοίωσης των αποτελεσµάτων.

Πως θα απαλλαγώ;
 Για τη θεραπεία των χλαµυδίων δίνεται φαρµακευτική αγωγή, η οποία συνήθως ακολουθείται για περίπου µία εβδοµάδα. Η επανεξέταση βέβαια είναι απαραίτητη προκειµένου να εξακριβωθεί πως το µικρόβιο έχει καταπολεµηθεί. ∆υστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που παρουσιάζονται υποτροπές, ιδιαίτερα στα νεαρά κορίτσια που δεν παίρνουν µέτρα προφύλαξης.

Στους άντρες
• Βασικό σύµπτωµα είναι η κιτρινωπή έκκριση από την ουρήθρα που φαίνεται στο εσώρουχο ή όταν πιεστεί το πέος.
• Αν δεν θεραπευτεί, µπορεί να προκληθεί επιδιδυµίτιδα
(φλεγµονή στο σηµείο πίσω από τον όρχι) ή φλεγµονή στους όρχεις.
• Για τη διάγνωση λαµβάνεται επίχρισµα από την ουρήθρα.


Η πρόληψη της μόλυνσης με χλαμύδια περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Ορθή χρήση του προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή

2. Μονογαμική σχέση και από τους δύο στο ζευγάρι

3. Αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων

4. Εάν ένα άτομο έχει χλαμύδια, πρέπει να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και να ενημερώνει το ή τα άτομα με τα οποία είχε σεξουαλική επαφή ούτως ώστε αυτοί να μπορούν να τύχουν θεραπείας έγκαιρα διακόπτοντας έτσι την αλυσίδα μετάδοσης του μικροβίου

5. Άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για χλαμύδια δεν πρέπει να έχουν σεξουαλική επαφή μέχρι που να συμπληρωθεί και θεραπευτεί η νόσος τους

6. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται κατά πόσο έχουν ή όχι χλαμύδια

7. Άτομα που παρουσιάζουν ενοχλήσεις στο γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα, όπως κάψιμο και ανώμαλες εκκρίσεις, δεν πρέπει να έρχονται σε σεξουαλική επαφή και να συμβουλεύονται άμεσα το γιατρό τους

 Της Φλώρενς Τοκατλιάν
Με τη συνεργασία του Ιωάννη Μεσσήνη, Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας

myworld.gr
sex.medlook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου